Wyższa Szkoła Techniczna
w Katowicach

Uczelnia Techniczno-Artystyczna

Projekt dyplomowy Małgorzaty Gardiasz opublikowany przez Magazyn Akademia A&B.

Projekt dyplomowy Małgorzaty Gardiasz opublikowany przez Magazyn Akademia A&B.

Gratulujemy naszej absolwentce architektury- Małgorzacie Gardiasz , której projekt dyplomowy
 „PROJEKT BUDYNKU BIBLIOTEKI MIEJSKIEJ W PSZCZYNIE NA TERENIE DAWNYCH ZIMOCHOWÓW KSIĄŻĘCYCH” został wyróżniona i  opublikowany przez Magazyn Akademia A&B.  Promotorem pracy jest dr Jan Muszyński. 

Celem mojego projektu było stworzenie przestrzeni, która spełni wszystkie wymagania nowoczesnej biblioteki oraz wniesie nową jakość architektury do zaspanego miasta, jakim jest Pszczyna. Wierzę również w społeczny wymiar architektury. Myślę, że dobra architektura pomaga zmieniać nawyki, może zachęcać do rozwoju, poprawiać samopoczucie, integrować społeczeństwo. Budynek biblioteki nadaje się idealnie do takiej misji.


Przystępując do pracy nad projektem, zadałam sobie pytanie, z jakiej biblioteki sama chciałabym korzystać. Jaka przestrzeń odpowiadałaby zarówno najmłodszym użytkownikom, jak i osobom starszym? Co w bibliotekach podoba mi się, a co można zmienić? Tak wyklarował się zarys budynku dostępnego i otwartego, wielofunkcyjnego, a zarazem dobrze zorganizowanego i czytelnego dla użytkownika. Budynku, w którym każdy znajdzie miejsce dla siebie, niezależnie czy przyjdzie wypożyczyć książkę, posłuchać muzyki czy spotkać się ze znajomymi.

Istotne było dla mnie, aby budynek był integralną częścią tkanki miejskiej i aby był połączony z innymi przestrzeniami publicznymi, stąd założenie strefy wejściowej, która wyznaczy kierunek przepływu ruchu pieszego. Kolejnym celem było takie zaprojektowanie budynku, aby poszczególne funkcje mogły działać niezależnie od siebie — wyodrębniona część komercyjna, czy też strefa biblioteczna zamykana w przypadku np. późnych wystaw lub wykładów. Wyobraziłam sobie budynek biblioteki, który nie zamiera po godzinie 18.00, tylko pięknie podświetlony żyje również wieczorami.

Wybrany teren posiada swoją historię związaną z gospodarką rybną, dawniej niezwykle ważną na ziemiach pszczyńskich. Postanowiłam ten fakt wykorzystać i wpleść w projektowany budynek. Narodził się pomysł, aby dawne zimochowy odzyskać — stworzyć staw z zaakcentowanym podziałem grobli, wpuścić karpie, tym razem już tylko ozdobne, a na powstałym stawie usytuować budynek na palach. Grunty w centrum Pszczyny i tak wymagają palowania, a zatem pomysł nie pretendował do miana absurdalnych. Na tych założeniach oraz po wielu szczegółowych analizach zaprojektowałam budynek, którego bryła odzwierciedla podział na funkcje. Została ona rozczłonkowana na kilka wyróżniających się bloków, którym odpowiadają różne strefy funkcjonalne: parking stworzył prostopadłościenną bazę pod dwukondygnacyjną część biblioteczną, natomiast strefa administracyjna wraz z salą konferencyjną, lokalem usługowym i magazynem została scalona w osobnym, trzykondygnacyjnym bloku. Rozbicie bryły na dwie główne, skontrastowane ze sobą wysokością i fakturą elewacji formy miało za zadanie wprowadzić intuicyjny podział funkcjonalny oraz nadać budynkowi dynamiczny charakter. Skręcenie osi części administracyjnej, nawiązujące do kierunku dawnych podziałów zimochowów, wprowadziło element ekspresji do całości formy, natomiast podwyższenie jej na palach odciążyło tę część budynku. Obie części połączył przeszklony i otwarty na dwie kondygnacje hol wystawowy. Prostą formę budynku urozmaicają trójkątny taras na palach oraz wykusze na południowej elewacji. Strefy wejściowe zaopatrzono w obszerne tarasy, schody i kładki na palach. Pod częścią administracyjną zaprojektowałam kładkę, dzięki czemu północna ściana budynku na poziomie -1 może być wykorzystana do ekspozycji graffiti lub tablic, które przedstawią spacerującym osobom historię tej części Pszczyny. Całości dopełniają horyzontalne, ciężkie donice na roślinność, która swobodnie opadając, odbija się w lustrze wody.

Zależało mi na tym, aby zaprojektować architekturę ciekawą, ale nie krzykliwą, budynek o nowoczesnej formie, ale nie ekstrawagancki. Myślę, że nawiązanie formą do dawnych zimochowów poprowadzi użytkownika do zgłębienia historii tego miejsca. Sam proces projektowania uświadomił mi, jak wiele ważnych aspektów trzeba rozważyć, aby powstała przemyślana, dobra architektura.



Autor: Małgorzata Gardiasz
© Autorka

powrót

Aula Główna - woj. Śląskie - Katowice
Aula Główna


Wydział Mediów, Aktorstwa i Reżyserii - woj. Śląskie - Zabrze
Wydział Mediów, Aktorstwa i Reżyserii
w Zabrzu


Aula Główna Wydziału Mediów, Aktorstwa i Reżyserii - woj. Śląskie - Zabrze
Aula Główna Wydziału Mediów, Aktorstwa i Reżyserii


Park Naukowo-Technologiczny Silesia - woj. Śląskie - Katowice
Park Naukowo-Technologiczny Silesia
w Katowicach


© 2015, Wyższa Szkoła Techniczna w Katowicach, ul. Rolna 43, 40-555 Katowice, woj. śląskie, tel. 32 202 50 34, fax. 32 252 28 75, mail:
Wydział Zabrze, ul. Park-Hutniczy 3-5, 41-800 Zabrze, woj. śląskie, tel. 32 27 11 327, fax. 32 32 27 13 021, mail:
ta strona używa plików Cookie polityka plików cookie